الكونجرس الأمريكي وافق على قانون جديد أى احتيال على برامج حكومية ممكن يتحول من مجرد قضية مالية أو جنائيه، إلى سبب مباشر للترحيل لغير المواطنين ليصبح قانونًا ساريًا

نيويورك – عين اليمن الحر –
الكونجرس الأمريكي وافق على قانون جديد أى احتيال على برامج حكومية ممكن يتحول من مجرد قضية مالية أو جنائيه، إلى سبب مباشر للترحيل لغير المواطنين ليصبح قانونًا ساريًا
الخبر اللى عدى على ناس كتير بسرعة، ممكن يبقى مهم جدًا فى ملف الهجرة خلال الفترة الجاية. مجلس النواب الأمريكى مرر مشروع قانون اسمه Deporting Fraudsters Act of 2026، ورقمه H.R. 1958، وبعدها اتحول لمجلس الشيوخ علشان يبدأ رحلته هناك. يعنى إحنا لسه فى نص الطريق، لكن اللى جاى ممكن يغيّر قواعد كتير.
القانون ده بيركّز على نقطة واحدة بس لكنها تقيلة: أى احتيال على برامج حكومية زى الفود استامب ، SNAP ممكن يتحول قضية وسبب مباشر للترحيل لغير المواطنين. وده يشمل حاجات ناس كتير ممكن ما تبقاش واخدة بالها من خطورتها، زى التلاعب فى مساعدات حكومية، استخدام بيانات أو أوراق مش دقيقة، أو الاستفادة من برامج بدون استحقاق حقيقى.
زمان، موضوع الترحيل فى الحالات دى كان محتاج تكييف قانونى معين، وممكن يدخل تحت تصنيفات زى جرائم أخلاقية أو قضايا احتيال كبيرة. دلوقتى المشروع بيحاول يعمل حاجة أوضح: يحط بند مباشر يقول إن النوع ده من الأفعال لو ثبت، يبقى سبب واضح للترحيل أو منع الدخول من الأساس.
الزاوية اللى ناس كتير مش شايفاها إن التغيير مش بس فى “نوع الجريمة”، لكن كمان فى “طريقة التعامل معاها”. لأن المشروع بيوسّع الدائرة، وبيخلّى الموضوع مش مقتصر بس على الأحكام القضائية النهائية، لكن كمان ممكن يتأثر بأى اعتراف أو إثباتات مرتبطة بالفعل نفسه. ودى نقطة عاملة جدل كبير لأن تأثيرها ممكن يكون أوسع من المتوقع.
فى المقابل، فيه رأى بيقول إن الهدف الأساسى هو حماية أموال دافعى الضرائب، وإن أى شخص يستفيد من النظام بشكل غير قانونى لازم يتحاسب، خصوصًا لو بيستغل برامج معمولة لدعم ناس محتاجة فعلاً. وده طرح ليه مؤيدين كتير، خصوصًا فى ظل التركيز الكبير الفترة الأخيرة على ضبط الإنفاق الحكومى.
لكن فى نفس الوقت، فيه تخوفات إن التطبيق الواسع ممكن يأثر على ناس مواقفها مش واضحة بنسبة 100%، أو حصلت أخطاء فى أوراق أو بيانات بدون نية احتيال مباشر. وده بيخلّى النقاش الحقيقى مش بس “مع أو ضد القانون”، لكن “إزاى هيتطبق وعلى مين بالظبط”.
النقطة الأهم هنا إن لحد اللحظة، القانون لسه مش سارى. هو عدى من مجلس النواب، لكن لسه محتاج:
موافقة مجلس الشيوخ
ثم التوقيع الرئاسى
وأى مرحلة من دول ممكن يحصل فيها تعديل أو حتى تعطيل.
اللى بيحصل ده ممكن يكون بداية تغيير حقيقى فى ملف مهم جدًا، خصوصًا لكل واحد عايش فى أمريكا ومتعامل مع أى نوع من المساعدات الحكومية. الفكرة مش تخويف، لكن فهم إن القوانين بتتطور، وأى خطوة ممكن يبقى ليها تأثير أكبر مما الناس متخيلة.




